De la Vatra-Dornei la Baden Baden

De la Vatra-Dornei la Baden Baden

Image

Emilian Dranca

La începutul lunii februarie am avut ocazia de a reveni în orăşelul german Baden Baden, aflat în vestul Germaniei, foarte aproape de Karlsruhe şi Stuttgart. De fiecare dată când ajung acolo unde Fjodor Dostojewski şi şi Iwan Turgenew au scris şi jucat o carte importantă din viaţa lor, atât la propriu cât şi la figurat, în mod inevitabil mă gândesc la replica pe care au vrut să o dea austriecii acestui mic orăşel, la extremitatea opusă a societăţii germane: Vatra Dornei.

Image

De la Vatra-Dornei la Baden Baden sunt 1600 de km pe cel mai scurt drum de asfalt. Aceasta este distanţa pe care, la finele secolului al XIX, se întindea un imperiu, imperiul societăţii şi puterii germane, chit că la Vatra-Dornei erau austriecii iar la Baden Baden germanii.  Poate ar trebui să mai adăugăm încă 100 de km la vest, cu tot cu Alsacia şi încă 100 de km la est cu tot restul Bucovinei. Astfel de bine de rău ajungem la o societate germană care se întindea pe aproximativ 1800 de km. Poate cititorul consideră că cele două oraşele reprezentau periferia, însă în realitate nu este chiar aşa. Atât de o parte cât şi de cealaltă vorbim de oraşe turistice, dezvoltate de o administraţie inteligentă şi eficientă. La Baden Baden primii care au descoperit beneficiile izvoarelor termale au fost romanii. Ei au pus bazele acestei industrii balneoclimaterice în urmă cu 2000 de ani. Şi azi există la Baden Baden băi termale care poartă numele date de romani: Augusta. De altfel numele oraşului, în traducere înseamnă baie, astfel când pronunţăm Baden Baden repetem acelaşi substantiv baie baie.

Image

La Vatra-Dornei izvoarele termale şi minerale au fost descoperite de chimistul Hacquet de Nurnberg, după cucerirea austriacă din 1775. Din nefericire pentru dezvoltarea economică şi culturală a locului, propunerea realizării unei staţiuni balneoclimaterice a fost materializată abia un veac mai târziu, la finele secolului XIX. Atunci a fost ridicat un complex turistic care a avut ca principală piesă Cazinoul. Acesta este creat după bodelul cazinoului din Baden Baden. Arhitectul Peter Paul van Brang, angajat al Curţii Imperiale de la Viena, şi-a văzut proiectul desăvârşit abia în anii 1896-1898. În mod incredibil, Imperiul Austro-UNgar a reuşit să ridice o bijuterie a arhitecturii  din România, pe care administraţia romană nu a reuşit să o protejeze şi să o restaureze în 25 de ani.

422634_337795039576731_766671367_n  Izvorul ”Unirei”, azi transformat in hotel.

Mă refer la ultimii 25 de ani, deoarece, cazinoul unde Nicolae Ceauşescu dorea să-şi petreacă revelionul dintre 1989-1990, a fost vandalizat în ianuarie 1990 iar de atunci a rămas într-o stare cumplită. Ceauşescu nu a mai avut timp să petreacă la Vatra-Dornei şi nici cazinoul nu a mai prins zile de glorie.  Cel de al treilea cazinou din România – din punct de vedere al dimensiunilor sale arhitecturale şi al frumuseţii sale – a rămas până în ziua de azi un obiect al disputei dintre primărie, Consiliu Judeţean Suceava şi Biserica Ortodoxă Română şi deisigur un rar subiect în presa locală. Toate părţile îl revendică pentru sine, însă nimeni nu face nimic concret în această privinţă. Un dialog al surdo-muţilor se desfăşoară între aceste instituţii incapabile să rezolve o chestiune în privinţa căreia timpul nu  are răbdare: memoria. Identitatea depinde de memorie, or distrugerea unor asemenea vestigii nu duce la nimic altceva decât pierderea memoriei colective şi a identităţii locului.

Este de admirat iniţiativa unui ONG, Salvaţi Cazinoul Vatra-Dorenei (http://www.scvd.ro/istoric/ ) care şi-a propus să redea dornenilor şi culturii universale un monument istoric pe care riscăm să-l pierdem datorită pasivităţii sau indiferenţei autorităţilor locale. Oare doar asemenea iniţiative pot salva ceea ce avem, ceea ce ne reprezintă cu adevărat, istoria, cultura?

Image

Carte postala cu Vatra-Dornei

Emilian Dranca

17.03.2014

Advertisements

2 thoughts on “De la Vatra-Dornei la Baden Baden

  1. Un articol excelent! În numele echipei SCVD, țin să-ți multumesc pentru promovarea cauzei noastre, o cauză a tuturor dornenilor în fond. Atâta timp cât nu vom renunța la dorința noastră de a nu lăsa cazinoul să
    devină o amintire, va exista speranță pentru restaurarea lui. Continuăm să facem demersuri în acest sens, luând legătura cu oficialii implicați și organizând evenimente socio-culturale ce vor avea ca scop conștientizarea problemei în randul membrilor comunității noastre. În curând vom posta pe site-ul oficial al campaniei mai multe detalii vizând aceste acțiuni viitoare. Mulțumim pentru susținere!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s