Egalitate între sexe?

Egalitate între sexe?

Image

 

În ultimele zile ale lunii februarie am participat la Paris la o conferinţă despre egalitatea de şanse dintre sexe în sfera politică. Cu alte cuvinte ce şanse au doamnele/domnişoarele în politică spre deosebire de dumnealor – domnii, mult mai experimentaţi şi cu o lungă istorie în domeniu.

 

Subiectul este tipic pentru societatea franceză, acolo unde ultimul guvern a fost format pe acest principiu, egalitate între portofoliile acordate doamnelor şi cele acordate domnilor. Mă întreb dacă într-o zi în Franţa se va ajunge să se voteze de două ori inclusiv pentru instituţia preşedenţiei. Un tur de alegeri să fie pentru o femeie  preşedinte şi un al doilea tur pentru un bărbat preşedinte? doar astfel francezii ar putea repsecta la superlativ unul dintre cele trei principii ale revoluţiei lor de la 1789: egalite, fraternite, liberte. Totuşi, în timp ce societatea franceză se luptă să atingă pe deplin acest prim principiu, ea nu a ajuns să le trateze cu seriozitate pe celelalte două… fraternitatea şi libertatea rămân destul de străine Franţei, mai ales dată fiind situaţia economică actuală precum şi guvernului actual care lucrează tot la… egalite.

 

La Paris am avut ocazia de a discuta şi cu excelenţa sa Ambasadorul Şerbiei, Rasco Ristic, despre situaţia politică de la Belgrad şi despre starea poporului sârb. L-am întrebat în cât timp crede dumnealui că Serbia va adera la Uniunea Europeană. Răspunsul a fost foarte ferm: în doi-trei ani. Am fost surprins  de optimismul excelenţei sale şi astfel am întrebat în continuare dacă este un punct de vedere personal sau dacă asta transmite guvernul de la Belgrad, neexistând date oficiale în acest sens. De data aceasta nu am mai primit un răspuns ferm ci doar o observaţie asupra relativităţii voinţei sârbilor de a intra în Uniunea Europeană. Conform dorinţelor acestora, Serbia nu are de ce să se grăbească să intre în Uniunea Europeană. Într-adevăr, Belgradul prin politica pe care a avut-o în ultimele decenii a fost destul de departe – precum şi Franţa – de fraternitate şi libertate, or tocmai aceste valori universale stau la temelia Uniunii Europene, astfel încât chiar îi putem crede pe locuitorii Balkanilor atunci când zăbovesc asupra necesităţii lor de a adera la familia celor 28 de state europene.

 

Însă, nu e doar problema celor din Balkani, ci o problemă în general a societăţilor moderne, eminamente europene. Probabil societatea în graba dezvoltării şi autodepăşirii sale, promovând o anumită egalitate de şanse uită să promoveze ceea ce este cu adevărat vital existenţei sale: libertatea. Or această încurcătură duce la confuzii majore. Spre exemplu în România nu cred că trebuie pusă în primul rând problema egalităţii între genuri specifice şi mai degrabă libertatea genurilor. Pentru doamnele preocupate de politic şi de politică, de la a vrea şi până la a avea se pune problema de a putea. A putea înseamnă a fi liber, a nu fi constrâns, a fi capabil, a fi independent. Iar această libertate nu este condiţionată de egalitatea cu X sau cu Y ci este condiţionată de propriile capacităţi de înţelegere şi acţiune într-un anumit spaţiu şi timp. Egalitatea nu  oferă nici capacitatea de înţelegere şi nici posibilitatea de acţiune, ci propriile competenţe îţi oferă statutul de  egalitate cu X sau Y.  Dar aceasta nu este numai o chestiune între el şi ea ci şi o chestiune între state, indiferent cine este el şi ea şi indiferent cine este Franţa sau Serbia.

 

Post Scriptum

A se vedea spre exemplu ce egalitate promoveaza ministerul culturii:http://www.ziarulviitorul.ro/trei-scriitori-romani-la-leipzig-2620

 

Emilian Dranca

 

14.03.2014

 Image

 

Paris, Ambasada Serbiei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s