Mai există elită?

 

Image

 

Luni, 10 martie, la orele 19.00 am susţinut o conferinţă despre spectre ale elitei politice române. I-am avut pe invitaţi pe domnul Dinu Zamfirescu – numele spune totul, nemaifiind necesară nici o prezentare – profesorul Nicolae Dragusini şi un fost coleg de studii din Franţa, Dragoş Preda, fondatorul Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

 

În discursul pe care l-am susţinut, l-am omagiat pe Iuliu Maniu – supranumit Sfinxul de  la Badacin – pe Ion Mihalache, pe Ion Raţiu şi desigur pe Corneliu Coposu, în special datorită faptului că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea celui care a fost numit preşedintele moral al României. Desigur, preşedinte metaforic vorbind, deoarece Corneliu Coposu a fost un monarhist convins opunanduse republicii, sub orice formă, pe parcursul întregii vieţi.

 

Domnul Dinu Zamfirescu (născut în 1929), unul dintre cei mai vechi membrii pe care-i are Partidul Naţional Liberal,  a prezentat cum l-a reîntâlnit pe Corneliu Coposu după 1990 şi cum au fost puse bazele Convenţiei Democratice care avea să câştige alegerile şase ani mai târziu, propulsându-l pe Victor Ciorbea în funcţia de prim-ministru şi pe Emil Constantinescu în cea de preşedinte a statului. Totul se întâmpla la un an de la moartea lui Corneliu Coposu,  practic la un an după ce viaţa politică din România devenea mai sterilă şi mai lipsită de demnitate – mai mult decât a fost vreodată. După 1996 pe scena politică s-au plimbat tot felul de figuri îndoielnice din punct de vedere al seriozităţii şi profesionalismului lor. În această ordine de idei, Dragoş Preda a amintit de elita diplomaţilor pe care România a avut-o la un anumit moment dat, de oameni precum Nicolae Titulescu şi Grigore Gafencu, total necunoscuţi pentru mulţi dintre cei care se plimba pe coridoarele actualului minister al afacerilor externe, de la secretari şi până la ministru. Pregătirea acestora este mai mult decât îndoielnică ( a se vedea spre exemplu: http://www.ziarulviitorul.ro/vizita-ministrului-afacerilor-de-externe-in-ucraina-2612 ).Dragoş Preda a mai amintit, printre multe altele, că elitele sunt mute, că noi nu ne cunoaştem adevăratele valori, afirmaţie care poate fi confirmată prin multiple exemple din cotidian.

 

În final, Nicolae  Dragusini a precizat necesitatea exemplului atât în viaţa personală cât şi în viaţa profesioala, precum şi necesitatea unei conduite morale exemplare. Modelele pot fi găsite atât în cărţi precum şi în viaţa de zi cu zi. Trebuie doar să avem capacitatea de a le vedea.

 

Actualmente în România există o elită în curs de formare, ca proiect, ca ideal, desigur aflat la o distanţă considrabila, însă depinde doar de noi, de toţi cei care  observă necesitatea acestui proiect, să atingem acest ideal.

 

Emilian Dranca

 

12.03.2014

 

Advertisements

5 thoughts on “Mai există elită?

  1. mircea says:

    Pai daca tot il admiri pe Coposu, de ce te-ai mai inscris in PNL si nu in PNTCD?

  2. Multumesc pentru observatie, am mai primit aceasta intrebare si o primesc frecvent. Eu sunt obiectiv si prezint istoria/biografia unor persoane indiferent de apartenenta politica pe care au avut-o. Daca aceste persoane fac parte din patrimoniul nostru national, atunci cred ca merita sa le acorda atentie indiferent de optiunile politice personale.

  3. mircea says:

    Pai nu prea are sens din moment ce reprezinta alt set de valori, nu total diferite. Apelezi foarte mult la imaginea lui si a altor taranisti ca apoi sa spui ca esti obiectiv, sa inteleg ca din pur interes ai ales PNL?

  4. Exista o diferenta clara intre istorie si politica, asadar ca potential istoric pot discuta si despre fascism, nazism, comunism, liberalism, conservatorism, etc. analizand in detaliu biografiile principalelor persoane reprezentative ale acestor curente politice. Aceasta activitate nu trebuie sa limiteze activitatea potentialului politician, precum nici optiunea politica nu trebuie sa limiteze sferele de interes din istorie si filosofie doar din simplu motiv ca o anumita persoana a avut o anumita culoare politica. In multe articole vorbesc de Martin Heidegger, asta inseamna ca trebuie sa caut un partid nazist in care sa ma inscriu?

  5. Emiliam ilustreaza portretul lui Coposu-omul, pentru caracterul, verticalitatea, integritatea, cultura etc. Asa cum face cu toti ceilalti. Atitudinile lor in diferite circumstante, ascendenta acesora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s