Protestul şi jandarmii

Protestul şi jandarmii

 

Miercuri, 5 martie, am participat la prima manifestare de solidaritate cu poporul ukrainean. Un grup mic de persoane cu mici pancarde cu mesaje în engleză şi limba română (destinate lui Putin) au mers din faţa abasadei Ukrainei şi până în la ambasada Rusiei. De fapt, până în apropierea ambasadei Rusiei, până la statuia Regelui Mihai I, unde jandarmii nu au lăsat grupul mic de persoane să treacă mai departe. M-am alăturat acestui grup de persoane şi am rămas împreună pentru câteva zeci de minute, deşi afară era frig şi picura de ploaie. Am fost uimit cât de mulţi jandarmi au apărut, parcă am fi vrut să luăm cu asalt ambasada sau să dăm vreo spargere la vreo bancă de pe Dorobanţilor. Este absolut incredibil cum află Jandarmeria de aceste evenimente şi cum îşi trimite ” reprezentanţii ” dublii sau chiar triplii faţă de un simplu participant la protest, de parcă i-ar trimite la lupte greco-romane sau la un adevărat meci de box.

 

Nu avem medici dar avem jandarmi…

 

Nu avem spitale şi şcoli bine echipate, dar avem jandarmerie!

 

Profesorii şi studenţii pleacă în occident să lucreze  şi să-şi construiască un viitor, dar jandarmii rămân să păzească ambasadele.

 

Nu avem bani pentru cercetare, sport şi tineret, dar avem fonduri pentru jandarmerie.

 

În cele din urmă, nu mai avem un stat eficient, funcţional, dar avem jandarmerie! Cum se întâlnesc trei persoane în faţa unei ambasade, apar şi două maşini de jandarmi. Cum am sosit cu bicicletă la protest, lanaga mine a sosit un jandarm, în spate… alţi doi jandarmi.

 

 

Desigur, ulterior am fost blamat pentru gestul meu, pe de o parte, dar şi apreciat de alte persoane pe de altă parte. De ce am mers acolo?

 

Consider că orice gând scris, pronunţat dar nesusţinut de nici o faptă reală poate rămâne ineficient atât pe termen scurt cât şi mediu. Evident,  peste ani poate va citi cineva… dar poate va fi prea târziu.

 

De asemenea consider că orice gest de solidaritate cu poporul ukrainean este util şi necesar în contextul în care opinia publică, la nivel european trebuie să transmită un mesaj împotriva acţiunilor Rusiei în Crimea şi în ceea ce priveşte schimbarea de regim politic din Ukraina.

Nu în ultimul rând, consider că orice manifestare împotriva totalitarismului şi a dictaturii este bine venită. Sunt cel puţin două argumente: în primul rând România are de apărat memoria victimelor regimului comunist, precum şi a eroilor care au căzut  în numele democraţiei  şi al libertăţii, de la Iuliu Maniu, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica şi până la tinerii care au fost împuşcaţi în decembrie `89. În al doilea rând, Uniunea Europeană, din care România  face parte, este fondată pe valorile democraţiei occidentale, a drepturilor fundamentale ale omului şi pe principiile credinţei creştine.

Voi participa în continuare la orice marş sau protest de solidaritate cu poporul ukrainean.

Emilian Dranca

 

06.03.2014

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s