ASE, AEGEE, Cutia Pandorei

Image

ASE, AEGEE, Cutia Pandorei

Emilian Dranca

12.02.2014

*În iarna lui 2013, cu ocazia celebrării centenarului Academiei de Studii Economice am dedicat un articol parteneriatelor existestente între actualii/viitorii economişti şi unul dintre ONG-urile din care fac parte: AEGEE Bucureşti. Redau din nou aceste rânduri cu dorinţa ca tinerii cu spirit civic şi  care au o perspectivă ce implică România şi Europa Occidentală vor arăta un măcar un minim interes proiectelor acestei asociaţii studenţeşti.

Evident, aici mă refer la o cutie cu totul deosebită, nu la o cutie clasică pe care, atunci când o deschizi, ies din ea doar lucruri nedorite.

Dacă AEGEE-București îşi deschide propria cutie, cu alte cuvinte, dacă face bilanţul anilor ce s-au scurs până în prezent, poate prezenta publicului său o sumedenie de proiecte finalizate cu succes şi încoronate de laurii ce au fost aduşi membrilor săi. Astfel, deschizând această cutie şi văzând ce poate ieşi din ea, suntem nevoiți să facem o selecţie, altfel nu vor ajunge cele câteva rânduri ce sunt destinate acestei succinte prezentări. Iată câteva dintre frumoasele proiecte AEGEE-București : YnterACT, QUEST-iunea Bucureşti, AGORA, Higher Education Days, Summer University şi inegalabilul Perfect 10. 

    Să începem cu începutul: YnterAct înseamnă dezbateri, discuţii interactive, teatru, jocuri, educaţie nonformală şi mai ales interacţiunea tinerilor, a minților tinere care se angajează în toate aceste proiecte dezvoltându-şi creativitatea şi imaginaţia. Ideal în acest proiect a fost ca tinerii de ieri, de azi şi de mâine să se promoveze şi să se autopromoveze într-un mod creativ, pozitiv, valorificându-şi inteligenţa, buna voinţă şi buna dispoziţie. YnterACT este un proiect axat pe comunicare eficientă; programul pilot s-a desfăşurat în perioada 2005-2007, iar de atunci s-a dat startul următoarelor ediţii, care au atras peste 1500 de tineri. Aşadar, despre YnterACT azi pot vorbi peste 1500 de voci. Dar anul viitor ?

    QUEST-iunea Bucureşti antrenează anual sute de tineri în mersul pe jos şi nu numai. Acest proiect are la bază cooperarea dintre AEGEE-Bucureşti şi celelalte antennae AEGEE din Europa. În cadrul evenimentelor organizate la Bucureşti, membrii AEGEE s-au străduit să-şi prezinte oraşul companionilor lor occidentali într-un mod interactiv, jucăuş şi, uneori, buclucaş. QUEST-iunea Bucureşti s-a desfăşurat într-un mod asemănător cu ceea ce numim city rally, unde participanţii au ca misiune descoperirea unor edificii ale oraşului, urmând un traseu aproape necunoscut graţie unor indicii cheie, esenţiale în îndeplinirea misiunii lor. Evident, totul este organizat precum un concurs, o bătălie ce se dă între mai multe echipe, care la finele traseului vor fi premiate pe măsura efortului depus: câte obiective au descoperit, câte misiuni au îndeplinit, câte puncte cardinale au atins pe traseu şi, în cele din urmă, dar la fel de important, timpul respectat. În special, tinerii din Bucureşti și din provincie au descoperit oraşul într-un mod inedit, traversând Evul Mediu cu legendele de la curtea lui Vlad Ţepeş, intrând în modernitate cu năravurile şi viciile aristocraţiei fanariote şi ajungând în contemporaneitate printre militanţii gazetari şi politicieni naţionalişti, unionişti, monarhişti şi anarhişti, descoperind astfel ceea ce este numit generic Micul Paris. Ajunşi în secolul nostru, tinerii pot descoperi grădini şi parcuri, precum şi cafenele sau bistrouri inedite. Pentru a atinge toate aceste obiective, perspicacitatea şi lucrul în echipă sunt esenţiale, iar participanţii la QUEST-iune îşi descoperă pe parcurs aceste abilităţi atât de necesare într-un oraş-capitală asemenea unui bazar oriental, unde te poţi pierde prin labirintul atracţiilor sale.

    AGORA este un eveniment bianual desfăşurat de fiecare dată în câte un alt oraş important al Europei. În primăvara anului 2003 a avut loc la Bucureşti şi a fost cel mai de anvergură eveniment internaţional organizat până atunci de o asociaţie studenţească din România, având peste 800 de participanți. Pe scurt, AGORA înseamnă între 500 şi 1000 de membri AEGEE din Europa. Aceştia se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre ceea ce s-a realizat şi ceea ce urmează să se realizeze, este un  fel de ”parlament” al organizației, unde se dezbat și se votează propuneri pentru îmbunătățirea activităţilor AEGEE, încercând să ofere oportunități diverse studenților europeni. Un asemenea eveniment aprobă pe parcursul desfăşurării sale multiple proiecte noi, precum Europe on Track sau Health4You, dar şi altele ce urmează a fi prezentate. Tinerii nu se întâlnesc numai pentru a ‘’parlamenta’’ sau pentru a ‘’executa’’, ci și pentru a interacţiona în cadrul unei largi palete de workshop-uri. Evenimentul din 2003 a cunoscut un real succes nu numai pentru asociaţia din Bucureşti, ci și pentru AEGEE la nivel european. Astfel, ideal ar fi dacă pe viitor s-ar putea repeta povestea, lucru dorit azi de actualii membri AEGEE Bucureşti.

    Higher Education Days a fost un proiect desfăşurat pe toată suprafaţa vechiului continent şi de maximă importanţă pentru tânăra generaţie, indiferent de anul în care o situăm. Prin acest proiect, AEGEE doreşte să ofere cadrul necesar şi prielnic întâlnirii tinerilor pentru a discuta şi propune soluţii de îmbunătăţire a sistemului universitar. Practic, cu această ocazie şi prin acest proiect sunt dezbătute problemele sistemului de învăţământ superior, sunt construite soluţii alternative pentru a facilita întregul proces de educaţie din universităţi. În cele din urmă, soluţiile viabile și benefice, dar mai ales necesare în contextul actual, sunt prezentate autorităţilor competente pentru a lua măsurile necesare. Higher Education Days oferă paradigma perfectă a situaţiilor în care instituţiile statului au ca partener nu o altă instituţie, ci un ONG. AEGEE antrenează în cadrul acestui proiect peste 1000 de tineri dornici de a produce o schimbare în universitatea prin care au trecut sau prin care mai au de trecut. 1000 de voci pe care instituţiile statului nu le aude dacă nu au un numitor comun, un catalizator asemenea unui ONG, asemenea celor din AEGEE care fac acele 1000 de voci să fie auzite, dar şi ascultate.

    Summer University este un eveniment asemănător tuturor celorlate şcoli de vară, dar, chiar mai mult decât acestea, dat fiind numărul din ce în ce mai mare de participanţi anual. Primul Summer University a fost inaugurat în 1988, iar AEGEE-Bucureşti a organizat şapte astfel de evenimente, ultimul chiar în 2011: Summer University Delta PRESS. A fost o şcoală de vară dedicată în special Deltei Dunării, cu toate aspectele sale pozitive şi negative, cu problemele de mediu şi geopolitică, precum şi cu frumuseţile şi atracţiile locului unice în lume. A fost un Summer University de jurnalism, media, artă fotografică, dezbateri, discuţii şi educaţie nonformală.

    Perfect 10 a fost evenimentul în care au fost celebraţi 10 ani de la înfiinţarea antenei AEGEE-Bucureşti şi au fost prezentate proiectele şi evenimentele desfăşurate şi organizate de asociaţie în primii 10 ani ai existenţei sale. Astfel, ”pruncul” AEGEE-din-Bucureşti a trecut de la vârsta copilăriei spre cea a adolescenţei. Acum, la 10 ani s-a (auto)prezentat prin conferinţe şi workshop-uri.

Aceasta este o scurtă biografie a AEGEE-Bucureşti, cu propria sa cutie a Pandorei pe care am deschis-o şi v-am arătat-o. Dar, oare, ce lucruri interesante se vor mai aduna în anul 2013?

Emilian Dranca

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s