Votul la 16 ani (sau obligatoriu?)

Votul la 16 ani (sau obligatoriu?)

Emilian Dranca

În 1938 Regele Carol al  II-lea  a avut o iniţiativă foarte îndrăzneaţă. A propus acordarea dreptului de vot inclusiv femeilor. Acestea puteau vota cu condiţia îndeplinirii unui minim criteriu ne natură intelectuală: să fi parcurs şi ciclulul studiilor superioare. Desigur, regele avea motivele sale  întemeiate pentru a introduce această condiţie, însă ea rămâne discutabilă. Mai târziu, în 1946, comuniştii dau dovadă de şi mai mult curaj şi introduc votul pentru femeii indiferent de anii de şcoală pe care acestea i-ar fi absolvit. A fost o alegere înţeleaptă urmată însă de una mai puţin înţeleaptă. Votul nu mai era obligatoriu ci pur facultativ. Desigur şi comuniştii la rândul lor aveau motive cât se poate de întemeiate ca la vot sa se prezinte în realitate cât mai puţine personae nu cât mai multe. Practic lărgirea dreptului de vot la toate femeile care au trecut de vârsta majoratului, indiferent de studiile realizate, acoperea această a doua măsură, neobligativitatea votului. 

Astfel ajungem în zilele noastre când orice persona matură, în deplinătatea facultăţilor mintale poate vota. Este un drept politic esenţial, în absenţa căruia un regim politic cu adevărat democrat ar fi doar o iluzie. Însă, ce se întâmplă când alegătorii sunt absenţi? Evident, ne întoarcem la aceiaşi ipoteză: regimul politic, teoretic o democraţie, în practică se dovedeşte a fi altceva. Asta se poate întâmpla azi în România.

Pe fundalul pasivismului electoratului din societate română, partidele politice ar trebui să se gândească la posibile soluţii care să redreseze oarecum această situaţie. În urmă cu un an a fost adusă în discuţie posibilitatea acordării dreptului la vot începând cu vârsta de 16 ani. Puţini intelectuali au scris şi discutat despre asta, iar dintre politicieni au fost şi mai puţini. Amintesc aici doar intervenţia lui Cristian Preda într-un articol de presă prin care susţinea o asemenea iniţiativa. Este de ajuns să amintim două aspecte legate de o asemenea posibilitate. În Uniunea Europeană doar în Austria este posibil să votezi de la vârsta de 16 ani. Deci o excepţie prin excelenţă. În România, atât timp cât la vot se prezintă în special pensionarii şi persoanele aflate în general la cea de a treia vârstă, vor avea drept câştig de cauză partidele ce susţin un program social preferenţial pentru aceste categorii de vârstă. Introducerea votului de la 16 ani va întineri electoratul şi va determina apariţia unor noi opţiuni şi propuneri în programele partidelor politice. De asemenea asta poate determina şi apariţia unor personaje mult mai tinere pe scena politică.

Aceasta este o posibilă soluţie pentru ameliorarea vieţii politice din România. Cea de a doua posibilă soluţie ar fi reintroducerea obligativităţii votului. În mod cert multe personae pot ataca o asemenea iniţiativă motivând că votul este un drept, o libertate nu o obligativitate. Însă o asemenea obligativitate ar îmbunătăţi spiritul civic, ar dinamiza societatea şi viata politica. Persoanele cu drept de vot ar fi mult mai interesate  si preocupate de ceea ce se intampla pe scena politica si de traiectoria pe care o urmează statul.  Poate cele două posibile soluţii nu sunt chiar de neglijat, iar dacă ele pot aduce o îmbunătăţire reală a societăţii atunci ele merită să fie luate în considerare. Desigur este necesară o mică modificare a constituţiei în acest sens. Procedura nu este deloc dificilă din punct de vedere juridic, piedicile şi dificultăţile sunt ridicate doar de politic. Însă, să fim pentru un moment şi jurişti şi politicieni, doar ”pentru omul de spirit, ştiinţa dreptului este cea mai plină de spirit şi cea mai interesantă.” (Titu Maiorescu)

Emilian Dranca

26.01.2014

 

Advertisements

3 thoughts on “Votul la 16 ani (sau obligatoriu?)

  1. Daca luam in considerare ca pentru tineret este benefic regimul politic de dreapta, liberal, atunci… dupa spusele lui Petre Tutea “pana la 30 de ani esti de extrema stanga, daca si dupa 30 de ani nu esti de extrema dreapta, esti cretin”, deci marind numeric electoratul prin acordarea dreptului de sufragiu minorilor, atunci nu facem decat sa cream un paradox, care parerea mea e ca nu va ameliora deloc situatia din tara.

  2. Eugen says:

    16 ani – o varsta destul de frageda. Nu cred ca in acest moment este oportuna o discutie despre introducerea votului la 16 ani, in conditiile in care educatia majoritatii tinerilor se rezuma la telenovele, pub-uri si Reality-show-uri. O seara organizata intr-o discoteca de un partid politic, 2 cocktailuri si un shot sunt suficiente pentru a forma o opinie politica.

    • Intr-adevar bine punctat, aceiasi reteta se foloseste si in cazul pensionarilor, dar cred ca buba nu sta neaparat in varsta ci in educatie, ar trebui sa se predea in scolile generale la clasa a VIII a pe langa educatie civica si ideologii politice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s