Revoluţia ecojuridică

Revoluţia ecojuridică

Image

Emilian Dranca

Ideea unei revoluţii ecojuridice are câţiva ani de existenţă. Ea nu-mi aparţine mie ci aparţine domeniului dreptului mediului iar studenţii de la drept au plăcerea sau nu, după caz, de a se întâlni cu ea în literatura de specialitate. Conceptul de revoluţie ecojuridica a fost vehiculat în articolele academice ce ţin de dreptul mediului şi în România pe fundalul pericolului unui dezastru ecologic în faţa căruia societatea civilă rămâne destul de pasivă. Aici nu mă refer doar la ceea ce se întâmplă la Roşia Montană şi la Pungeşti ci la ceea ce se întâmplă în Munţii Carpaţi : defrişările. După decembrie `89 în România a fost creionată o legislaţie destul de precară ce lasă de dorit în ceea ce priveşte protecţia pădurilor, a ceea ce este pe bună dreptate numit aurul verde.

Efectiv din munţii noştri dispar anual zeci de mii de hectare de pădure care nu ar trebui să fie tăiată. Acest lucru este vizibil în inundaţiile tot mai frecvenţe ce au loc primăvara, în calitatea aerului inclusiv  din zonele montane şi mai ales este vizibil în micile localităţi cu o minimă producţie forestieră unde apar case, vile şi tot felul de construcţii finanţate în urma exploatării abuzive a lemnului. Desigur, odată cu lemnul dus la export nu se duc doar banii obţinuţi în mod ilegal ci şi sănătatea noastră. Există mici grupuri, mici dar nocive, de afacerişti care au apărut ca ciupercile după ploaie şi profită de ceea ce ar trebui să fie preţuit şi folosit cu cap şi cu bun simţ. Oamenii ăştia sunt în stare să taie tot, să pună la pământ până şi ultimul brad   pentru a obţine un minim profit material. Asta nu o spun doar eu ci o spun şi cei de la Google care au atras atenţia în 2013 asupra defrişărilor masive din România, după ce au cartografiat încă odată teritoriul ţării noastre.

Pe 1 ianuarie am făcut o drumeţie din Vatra-Dornei şi până în Parcul Naţional Calimani, mai exact până la minunatele pietre arihicunoscute sub numele de cei 12 Apostoli. În drum, m-am îngrijorat şi după m-am îngrozit de ceea ce am văzut. Pe vârful Lucaciu (1770 m.) spre exemplu, vârf care flanchează practic intrarea în parcul naţional, aproape tot platoul de la 1700 m. era defrişat. Copaci tineri, cu trunchiul subţire, sănătos, verde, zăceau căzuţi în zăpadă după ce nişte mâini inconştiente i-au răpus. Spun braţe inconştiente deoarece cei ce i-au tăiat nu pot avea răspundere pentru ceea ce au făcut. Nu acele persoane sunt responsabile. Responsabili sunt cei care desfăşoară afaceri în această zonă şi au tăiat tot ce s-a putut în această zonă. Nu degeaba există în folclorul nostru dictongul ‘’au furat ca în codru !’’

Din nefericire nu există o legislaţie care să reglementeze într-un mod riguros exploatarea lemnului şi mai ales să pedepsească pe cei care nu respectă aceste regului. Este o tragedie ceea ce se întâmplă, dincolo de faptul că asistăm practic la un furt, deorece acei brazi nu ar trebui să fie tăiaţi, ci în special datorită faptului că în joc se află propria sănătate. Sunt de acord cu faptul că poate exista o anumită indrustrie a lemnului care să trimită la export o anumită masă lemnoasă şi astfel să fie obţinute anumite fonduri din Occident. Însă, în contextul unei industrii masive, bazată pe exploatări abuzive, se cuvine să punem următoarea întrebarea. Putem obţine bani prin vânzarea lemnului, dar putem  obţine şi aceiaşi calitate a aerului, sau cel puţin o altă sursă de oxigen ? Cine încearcă să răspundă ?…

Tragic este faptul că avem de a face cu o clasă politică iresponsabilă şi grupuri de afacerişti inconştienţi. Cele două entităţi se susţin reciproc, deoarece mâna pe mână spală iar astfel este perpetuată o stare deplorabilă a zonelor rurale înconjurate de păduri precum şi a celorlalte localităţi care nu au nici un beneficiu din urma acestor exploatări. Acest fapt este vizibil în faptul că toate beneficiile obţinute sunt canalizate doar spre câteva personae. Dacă într-adevăr ar fi o exploatare raţională şi echilibrată ar fi vizibile anumite îmbunătăţiri a vieţii celor care lucrează în domeniu. Acum nu mă refer la întreprinzători ci strict la cei care lucrează pentru aceşti întreprinzători. De asemenea infrastructura de acces în aceste zone ar fi îmbunătăţită şi totodată şi calitatea vieţii locuitorilor. Însă toate aceste lucruri nu se întâmplă. Ar trebui creată o legislaţie prin care o bună parte din banii obţinuţi din exploatarea masei lemnoase să se întoarcă  în bugetul comunităţii locale şi să fie utilizaţi în proiecte de dezvoltare.

În mod invetibil nu pot să nu compar soarta aurului verde cu cea a tinerei elite româneşti. Cei care învârt tot felul de afaceri mai mult sau mai puţin obscure trimit lemnul la export aşa cum actuala clasă politică trimite generaţii întregi de tineri în Occident la studii şi după, practic îi obligă să rămână acolo deoarece ei, politicienii de azi, nu au nimic ce să le ofere. Astfel are loc o sinucidere în masă. NU poate exista viitor fără ceea ce înţelegem prin sănătate, în toată comlexitatea cuvântului, şi fără ceea ce înseamnă tineret, asemenea, în toată complexitatea sa. Nu puteam fi sănătoşi atât timp cât nu ne îngrijim şi protejăm propria natură. De asemenea nu putem avea nici un viitor fără o elită reală, care azi se formează în Occident, fără tinerii care azi studiază şi lucrează în vestul Europei şi în Statele Unite ale Americii. Toţi aceşti oameni sunt vitali pentru viitorul României, din punct de vedere economic, social, cultural şi mai ales politic. Asemenea tot ceea ce este natură, tot ceea ce este mediu înconjurător este vital pentru spaţiul în care vrem să trăim şi creştem.

Să nu uităm celebrisima vorbă : minte sănătoasă în corp sănătos. România are nevoie de o minte sănătoasă, adică în special de cei care au studiat, studiază şi vor studia în Occident, precum şi de un corp sănătos, adică de un mediu virgin, de o natură integră, de un echilibru ideal al ecosistemului nostru.

DSCF4460 DSCF4466 DSCF4464 DSCF4463

Emilian Dranca

14.01.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s