La ce ne folosesc istoria şi filosofia?

La ce ne  folosesc istoria şi filosofia?

Image

Emilian Dranca

Este 30 decembrie, încă o zi până la noul an. Discut cu un foarte bun prieten într-unul dintre cele mai vechi hoteluri din Vatra-Dornei, ridicat în urmă cu un secol de un bogătaş austriac.  Într-un anumit moment, prietenul meu se opreşte din vorbit, mă priveşte lung şi mă întreabă: ‘’Emilian la ce ne folosesc istoria şi filosofia?” Rămân surprins când aud o asemenea interogaţie… Însă el  a continuat: la ce ne folosesc nouă, cei 20 de milioane de români, istoria şi filosofia? Astfel, brusc simt că mă desprind de pe scaunul pe care stăteam şi simt cum plutesc deasupra unui gol de aer, înconjurat doar de aer. Simt că trebuie să găsesc un reper de care să mă prind, de care să mă agăţ pentru a nu mai pluti deasupra acestui gol imens. El mă priveşte lung aşteptând un minim răspuns. În realitate nu am putut răspunde. Am rămas pe gânduri. Cred că se poate discuta mult şi bine pe o asemenea temă. Cred că actualul ministru al învăţământului şi-ar da cu bucurie demisia în faţa unei asemenea chestiuni.

Însă, dat fiind faptul că mă preocupă serios aceste domenii de interes şi mă preocupă şi evoluţia României în viitorii 20, 30 şi chiar în viitorii 50 de ani, voi în încerca să răspund la o asemenea întrebare: la ce ne folosesc nouă, românilor, istoria şi filosofia?

În primul rând îmi doresc să fac o diferenţă esenţială. Pe de o parte mă voi referi la cei care s-au născut şi au trăit până în 1989, deci sub regimul comunist. Iar pe de altă parte mă voi referi la cei care au avut norocul să se nască şi să crească după 1989, într-un regim de tranziţie de la comunism la capitalism. Pentru cei dintâi cred că istoria îi va ajuta sa vada cine sunt ei cu adevarat:  românii. Vor învăţa să cunoască  România şi să o aprecieze pentru ceea ce a fost, ce este şi mai ales ceea ce poate fi plecând de la câteva valori şi principii fundamentale. Vor învăţa că Ceauşescu nu a fost chiar ”geniul Carpaţilor” şi nici măcar un bun conducător. De asemenea filosofia îi va ajuta să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă libertatea şi nu în ultimul rând le va  arăta, celor ce au crezut asta, că Marx nu este nici Dumnezeu şi nici vreun alt sfânt care să aducă libertaea în toată complexitatea sa. De parcă ar fi adus măcar o minimă libertate?! Acum, pentru cei tineri, pentru cei care nu au avut ”privilegiul” să cunoască ”beneficiile” şi ”bucuriile” unui regim socialist, ei vor avea şansa de a învăţa mult mai multe. În primul rând istoria îi va învăţa să fie oameni: corecţi, sinceri, oneşti. Într-un cuvânt: demnitatea. Istoria te formează ca om, ca persoană, ca individualitate care te regăseşti într-un anumit grup pe baza unor anumitor valori şi principii nu pe baza spiritului de turmă, după intuiţia şi simţul banului sau al căpătuielii primare. Nu! istoria te învaţă să fii om, om scris cu “O” mare.  Filosofia îi va ajuta pe tineri să preţuiască mai mult libertatea de care dispun, să nu-şi vândă drepturile şi libertăţile pe care le au şi pe care strămoşii lor le-au dobândit  prin lupte grele. Filosofia te învaţă să gândeşti, să vezi sus, să vezi departe, să vezi clar şi bine ceea ce-ţi doreşti, să distingi binele de rău, sub orice formă  şi pe orice fond se vor arăta acestea.

În definitiv, istoria te ajută să fii om iar filosofia te ajută să fii un om liber, lipsit de prejudecăţi, constrângeri şi condiţionări de orice natură. Am încercat să schiţez un minim răspuns după o scurtă discuţie în penultima seară din anul 2013. Acum, trebuie să conştientizăm şi faptul că nu ne aflăm doar la cumpăna dintre doi ani importanţi ci şi faptul că ne aflăm la cumpăna dintre două generaţii. România se află la cumpăna dintre două generaţii care se pot succeda. Românii pot alege în 2014 să se rupă de vechea clasă politică şi să aleagă oameni noi, oameni tineri, oameni puternici care vor să ducă România departe. Românii vor putea alege liber în 2014 pe oamenii cu adevart liberi şi care respectă cu sinceritate libertatea şi demnitatea umană. Avem de ales între o generaţie de oameni politici care au crescut şi s-au format sub comunism, deci mai mult sau mai puţin comunişti la rândul lor, pe de o parte, iar de partea cealaltă avem tânăra clasă politică care a crescut într-un sistem de tranziţie, care a studiat în Occident, care s-a format în permanenţă în opoziţie cu vechia clasă politică. România va alege, iar alegerea sa vă conta pentru următorii 10, 20, 30 şi poate chiar 50 de ani. Deoarece oamenii pe care românii îi aleg azi, pot duce România mai aproape de Occident, asta dacă vor alege bine. Însă, dacă îi vor alege pe cei bătrâni, alegerea lor va fi greşită, vor alege oamenii care vor duce România alături de Rusia şi de China. Astfel ne putem întreba, libertatea noastră va fi aceiaşi ca cea din China şi din Rusia, adică nulă?

Emilian Dranca

30.12.2013

 

Advertisements

One thought on “La ce ne folosesc istoria şi filosofia?

  1. Viv.Stef. says:

    Si eu mi-am pus aceasta intrebare:la ce este buna istoria si filosofia? Si nu o data.De cele mai multe ori am dat aceleasi raspunsuri ca si tine, Emilian.Vreau doar sa te completez amintind ca filosofia il ajuta pe fiecare sa se cunoasca mai bine pe el insusi si pe cel de langa el( aproapele sau) in speranta ca astfel oamenii se vor ajuta mai mult unii pe altii.
    Inca un amanunt.Am auzit de multe ori expresia ca filosofia nu te ajuta nici sa fierbi o varza.Cu riscul de a nu fi inteles, am sa raspund ca filosofia ma ajuta sa aleg cea mai buna varza pe care sa o fierb!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s