Moralitatea capitalismului

Moralitatea capitalismului

 

Image

Emilian Dranca

 

               În urmă cu câteva zile am discutat la Casa Vernescu din Bucureşti cu un foarte bun prieten despre sistemele economice. Dumnealui, îmbrăţişând teoriile favorabile unui stat social, apropiat de statele nordice, încerca să-mi explice necesitatea unui asemenea sistem economic, politic şi social în România. Adică, ceva ce nu este doar capitalism, ceva ce nu este amoral, ceva util pentru toată lumea. În ceea ce priveşte moralitatea capitalismului se deschide o discuţie foarte lungă, pentru care ar trebui să ţinem cont de câteva chestiuni. Încerc să le menţionez în rândurile următoare.

            Fiecare sistem economic este constituit şi pe o serie de principii şi valori etice. Capitalismul a fost edificat în timp pe principiile fundamentale ale liberalismului. Odată cu dezvoltarea  societăţii şi cu diversificarea regimurilor politice, câştigurile economice au dobândit mai multă importanţă în defavoarea  principiilor  şi valorilor morale.

            Ţinând cont de faptul că în virtutea acestor valori (dreptul la vită, dreptul la liberă opinie, dreptul proprietăţii) au fost create şi drepturile omului.  Putem observa apariţia unei noi problematici care îngrijorează  societatea contemporană. Cât de mult mai respectă economia occidentală principiile şi valorile morale ? Este sau nu este capitalismu moral ? desigur, pentru a răspunde la asemenea întrebări, drepturile omului nu sunt singurul support teoretic pe care-l putem folosi.  Însă, în această situaţie vom analiza această problemă prin prisma drepturilor omului.

            Capitalismul nu ucide, dimpotrivă, capitalismul este regimul economic care permite existenţa dezvoltarea şi cultivarea libertăţilor cetăţeneşti. Capitalismul este singurul regim economico-politic care garantează existenţa proprietăţii private, deoarece ea este piatra de temelie a economiei liberale de piaţă. Capitalismul oferă posibilitatea liberei alegeri, a liberei iniţiative şi a liberei asociaţii. Prin prisma acestor prime trei considerente primordiale putem observa că un sistem economic occidental are la bază câteva principii şi valori morale inconturnabile. Însă, asemenea altor sisteme/regimuri politico-economice există şi lipsuri. În primul rând putem considera că lipseşte egalitatea şi solidaritatea între agenţii economici. Concurenţa acerbă dintre producatori-vanzatori pe de o parte şi potenţialii cumpărători pe de altă parte face imposibilă existenţa unei cooperrari fraterne. Competiţia şi concurenţa de altfel stimulează mai mult şi mai bine pe principalii agenţi economici. Conştiinţa unui potenţial câştig este prezentă şi mult mai actuală decât conştiinţa unei societăţi ideale, echilibrate şi statornice. În prea puţine societăţi a existat un regim economico-politic echilibrat  ale cărui efecte să fie pozitive şi de lungă durată. De cele mai multe ori societăţile, civilizaţiile au cunoscut perioade de maximă ascesiune urmate de un declin global, care în general le-a scos de pe scena istoriei. Din aceste motive este absolut necesară existenţa unei ierarhii de valori morale care să constituie baza teoretică fundamentală a economiei, iar astfel să fie evitat un posibil colaps.

            Se poate spune că economia de tip capitalist se află la o răscruce de drumuri. În momentul de faţă, după actuala criză economică şi morală mondială, statele capitaliste pot cunoaşte o decădere generală în lipsa unor reforme generale, sau pot renaşte prin  reforme. Asemenea reforme trebuie să pornească de la ceea ce le-a ţinut unite până în prezent : o identitate comună bazată pe valori comune, fie ele de natură economică, politică, religioasă, culturală şi socială.

            În viitorul imediat se preconizează crearea unei pieti comune a liberului schimb între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Crearea acestei pieţe comune şi liberalizarea pieţelor va aduce la un numitor comun pe de o parte capitalismul social, de sorginte europeană, reprezentat în special de statele nordice şi de Germania şi pe de altă parte capitalismul liberal prin excelenţă reprezentat de Statele Unite. O asemenea uniune economică va aduce multiple avantaje societăţii occidentale însă este absolut necesară păstrarea unei structuri a valorilor pe care au fost consolidate societatea occidentală. Valoarea morală nu trebuie să devină un consens, principiile nu pot fi tranzacţionate precum acţiunile la bursa de valori. Principiile şi valorile morale sunt nepreţuite şi nu pot fi cuatificabile deoarece viaţa fiitei umane nu are un preţ, libertatea să nu poate fi cumpărată. În momentul în care viaţa şi libertatea au devenit o marfă iar preţul lor negociat precum multe altele atunci orice sistem capitalist va deveni un sistem social, politic şi economic imoral şi ineficient. Idealul capitalismului trebuie să rămână suveranitatea libertăţii, dar aceasta fie ea individuală sau colectivă nu trebuie să aducă daune altor individualităţi sau comunităţi. Capitalismul înseamnă libertate iar capitalismul moral înseamnă libertate câştigată nu cumpărată.

Capitalismul este expresia libertăţii transpuse în economie, dar a unei libertăţi în dependenţă cu ideile morale astfel încât ”voinţa liberă a fiecăruia să poată coexista cu voinţa  liberă tuturor.” (Kant).

16.12.2013

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Moralitatea capitalismului

  1. Dragos says:

    Capitalismul iti ofera niste drepturi iluzorii, care iti sunt incalcate atunci cand ai mai mare nevoie de ele. Dreptul la libera exprimare (toate manifestarile din Europa in ultimii ani nu au ajutat la nimic), dreptul la intimitate (vezi tot scandalul NSA, in care chiar Marea Britanie si-a dat acordul ca proprii sai cetateni sa fie spionati) si exemplele pot continua ore in sir. Din punct de vedere economic, capitalismul incepe sa dea rateuri mari (SUA – datorie 17000 miliarde, toata zona euro in colaps), iar comunistii din China au in fiecare an crestere de aprox. 10%. Sigur, mi se incalzeste inima de speranta citind aceasta oda adusa capitalismului, dar sincer, viata arata altceva

    • molestator says:

      Pai hai sa vedem si de ce spioneaza NSA si de ce nu mai merg Statele Unite si iti zic sigur ca nu din cauza a cat de capitalist e Obama. Toata zona euro in colaps… din cauza cui, a tarilor cu adevarat capitaliste, nu cred. Cresterea Chinei… au recunoscut si ei ca o parte importanta a ei e pe hartie. Visul asta al vostru, al socialistilor, cu caderea capitalismului e o mare gogoasa. Capitalismul este singurul model de pana acum care a functionat, comunismul si socialismul avand atatea rateuri la activ ca le uitam numarul. Capitalismul da rateuri si iti ofera drepturi iluzorii cum zici tu, mai bine oricand decat un socialism care sigur, SIGUR esueaza, iar de drepturi nici nu mai vorbim. Daca iti e atat de frica de declinul capitalismului si crezi ca China este noua cale, ia primul avion si distractie placuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s