Die Deutschen sind da

Die Deutschen sind da

Image

Emilian Dranca

După o vizită la Vatra Dornei am avut posibilitatea de a scrie despre diversitatea etnică şi culturală a Bucovinei. Acum îmi este oferită din nou această ocazie dat fiind faptul că germanii sunt prezenţi acolo şi prin alte căi nu doar pe cele menţionate deja mine. România nu poate să întoarcă spatele trecutului său, fie că este vorba de ceea ce s-a întâmplat acum un secol sau două. România şi mai ales românii, oriunde s-ar afla ei, au şansa şi mai ales datoria de a-şi cunoaşte predecesorii care le-au conturat o anumită identitate.

Image

Vatra Dornei, precum toată Bucovina, a fost parte a Imperiul Habsburgic (1775-1868)/Imperiului Austro-Ungar (1868-1918) timp de aproape un secol şi jumătate iar acest lucru a transformat într-un mod radical societatea şi cultura de aici. Drept dovadă faptul că Bucovina se diferenţiază prin multiple aspecte nu doar de ‘’Vechiul Regat’’ ci şi de Transilvania. În Vatra Dornei, centrul oraşului a fost construit de germani, cele două temple evreieşti au fost ridicate practic de turiştii germani dar de religie mozaică, care deşi se aflau în vacanţă la munte nu au omis, nu au neglijat datoria morală şi religioasă faţă de comunitatea evreiască. De asemenea staţiunea balneoclimaterică a fost ridicată de austrieci la iniţiativa primarului Vasile Deac, primit în  1886, de Franz Iosif şi decorat cu „Crucea de Argint cu Coroană pentru Merite”. (pentru mai multe informaţii  a se vedea http://dragusanul.ro/category/galeria-personalitatilor-bucovinene/page/6/). De asemenea casinoul din Vatră Dornei, al treilea ca dimensiuni şi frumuseţe din România, a fost ridicat tot de germani la finele secolului XIX. În fine, importanţa elementului german (dacă îmi este permisă o asemenea formulare) este covârşitoare în dezvoltarea culturală, economică şi socială a acestui oraş, Dorna Watra (germană) şi a acestei provincii Bukowina (germană).

Image

Dacă în perioada interbelică a existat o anumită tendinţă de echilibrare a contribuţiilor comunităţilor române şi germane la dezvoltarea societăţii lor, în perioda postbelică şi implicit în perioada de tristă amintire a regimului comunist o marea majoritate a germanilor din aceste locuri au fost deportaţi în Siberia sau vânduţi în Germania Federală.

Azi, prin diferite mijloace germanii contribuie din nou la dezvoltarea acestor locuri, uneori chiar mai mult decât românii. După falimentul fabricii de cherestea din oraş (aşa numita ‘’Bernat’’), unde lucrau 1700 de oameni,  ceea ce înseamnă că cel puţin 850 de familii trăiau datorită acestei fabrici, un spaţiu uriaş aflat la confluenţa  râurilor Bistriţa şi Dorna a rămas nefolosit. Acum, la finele anului 2013, marea companie germană Kaufland  a venit la Vatră Dornei pentru a deschide un nou centru comercial în acest loc unde cândva s-a aflat fabrica de cherestea. Desigur cei de la Kaufland puteau alege alt oraş din Bucovina (după Suceava unde deja există un asemenea centru comercial), însă au preferat vechiul târg medieval de pe Dorna, unde tot germanii au dezvoltate o staţiune balneoclimaterică, specifică locurilor de aceste gen : munte, izvoare minerale, izvoare termale, aer curat, intersecţia a trei drumuri comerciale şi intersecţia multiplor culturi, etnii, religii şi naţionalităţi.

Germanii sunt acolo, sunt prezenţi prin cultură, arhitectură, religie (azi au mai rămas doar catolici  şi lutereani) şi sunt prezenţi prin economie. România are această şansă de a se bucură şi valorifica diversitatea sa etnică şi culturală prin care anumite valori, pierdute în timpul regimului comunist (1945-1989), pot fi recuperate acum.

Image

 

Emilian Dranca

14.13.2013

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s