Moldovenii şi limba română

Moldovenii şi limba română

 Image

Emilian Dranca

 

Zilele astea a fost o adevărată sărbătoare pentru limba română, a fost recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. O adevărată sărbătoare pentru românii de ambele părţi ale Nistrului şi totodată un eveniment istoric. În sfârşit s-a finalizat pe plan juridic ceea ce societatea, opinia publică, intelectualii şi elita din cele două capitale, Bucureşti, respectiv Chişinău au revendicat de ani de zile.

 

În vara lui 2011 discutam despre asta cu o prietenă originară din Republica Moldova dar care studia dreptul în Austria. O ascultam încântat de pasiunea şi devotamentul cu care se angaja pentru această cauză. Atunci credeam că exagerează şi-i spuneam că este doar o chestiune de zile, însă ea îmi spunea: este o chestiune de ani de zile. Atunci, nu vedeam toate obstacolele care se ridicau în calea sa şi în drumul celor cărora li se alăturase. Aposteriori totul pare mult mai inteligibil. De altfel acesta este marele avantaj al istoricului, el face o analiză a faptelor aposteriori, spre deosebire de politician, care analizează societatea apriori.

 

În prezent apare o altă problemă: cum să fie practicată limba română în forma sa adevărată? Poate pare bizară această întrebare, însă cu toţii ştim cum este vorbită limba română în Republica Moldova… Astfel, putem spune, acum când moldovenii pot, ei trebuie să înveţe limba română curată, scutită de influenţele fonetice ale limbii ruse. Acum, trebuie să analizăm lucrurile asemenea unui politician: apriori. Trebuie să indentificam posibilele obstacole în care aceşti oameni, aflaţi la stânga Nistrului, se pot încurca în deprinderea cu limba lui Mihai Eminescu, a lui Liviu Rebreanu, Nicolae Breban, Augustin Buzura şi Andrei Pleşu (am ales unii dintre cei mai îndreptăţiţi scriitori de a reprezenta limba română peste hotare în forma sa sublimă, literară, bogată atât în arhaisme cât şi vorbe de duh). Trebuie să ne gândim la aceste lucruri şi să încercăm să dăm o mână de ajutor celor care au fost obligaţi să vorbească ceva ce nu era neapărat limba română, nu numai teoretic dar şi practic, un fel de dialect cu puternice influenţe ruseşti şi ukrainene.

 

Este 7 decembrie, o zi după Sfântul Nicolae, scriu aceste rânduri la Cluj-Napoca, unde într-o societate eterogenă pe plan etnic, religios, lingvistic, social şi cultural a apărut acum două secole Şcoala Ardeleană. Să nu uităm că datorăm Şcolii Ardele eliminarea din limba romană a influenţelor slavone care diminuau consistenţa latină a acestei limbi, poate chiar o înjumătăţeau. La Cluj-Napoca, în urbea lui Timotei Cipariu, la două secole după înfiinţarea Şcolii Ardele se vorbeşte o limbă română curată, plăcută, interesantă pentru marii lingvişti şi învăţată inclusiv de studenţii străini ce vin la studii în România şi de cercetătorii occidentali interesaţi de cultura, civilizaţia şi istoria română. Spre exemplu putem aminti pe Denis Deletant, Jean-Noel Grandhomme şi alţii. La Cluj, unde sunt puternice comunităţi maghiare şi germane se vorbeşte o limbă română exemplară, mulţi clujeni vorbesc mai corect decât ceea ce se vorbeşte chiar în Bucureşti. Nu trebuie să dăm exemplul unui clebru primar de sector din urbea lui Bucur renumit pentru gafele şi greselele gramaticale precum şi multe alte cazuri din pseudo-elita politică a României de azi.

 

Să ne gândim cum putem fi de folos. Să ne gândim cum putem da o mână de ajutor celor ce au nevoie. Să nu ignorăm importanţa, unicitatea zilelelor pe care le trăim.  Să-i dau dreptate prietenei mele din Austria? Da, trebuie să-i dau dreptate, a fost aşa cum a spus ea, a fost o luptă de ani de zile. 

 

07.12. 2013

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s