Fanaticii

Fanaticii

Portretele a zece oameni de vocaţie

De Vlad Mixich

Image

Pe ultima sută de metrii a anului 2011, la editura Humanitas a apărut ultima carte a lui Vlad Mixich, carte premiată de aceiaşi editură cu premiul Milan Kundera. Cartea este un volum ce cuprinde zece articole pe care Mixich ( dacă Mixich este român? Da este un român născut la Baia Mare, însă numele este croat ) le-a publicat în ultimii ani la diferite gazete cu care colaborează. Ce anume abordează aceste zece articole ? ele vorbesc despre zece persoane din România care déjà au devenit cunoscute prin larga gamă de canale medie. Da, fiecare articol are personajul sau, însă surprins într-unul dintre acele momente de maximă încercare ale existenţei sale, aşa cum a fost pentru Teodor Paleologu ziua în care românii şi-au ales actualii parlamentari. În  aceste momente, Mixich crede că aceste personaje îşi pun în valoare ce au ele mai valoros, ambiţia, perspicacitatea, inteligenţa, perseverenţă, educaţia, erudiatia, etc. etc. graţie căror reuşesc să depăşească piedică după piedică şi să-şi atingă obiectivele dorite. Însă, aşa cum recunoaşte inclusiv autorul în prefaţa cărţii sale, acum la o distanţă de 4-5 ani de când a realizat articolele, a fost puţin naiv şi s-a lăsat uşor păcălit de cei zece. După lectură, fiecare cititor poate spune că Mixich este indulgent cu el însuşi, în realitate fiind bine păcălit de cei ce i-au spus ceea ce la urma urmei jurnalistul a dorit să audă sau să vadă : un fanatic. Astfel, în primul om este Marcel Iureş, iar jurnalistul aproape îl venerează privindul asemena unui demiurg ce a creat o lume şi după se retrage privind-o în tăcere. În cel de al doilea vede cu ochi prea buni viaţa românului (auto)exilat în occident, în cazul de faţă : Cătălin Dorian Florescu. Pentru al treilea articol l-a însoţit pe Teodor Paleologu în timpul zilei când acesta a fost ales deputat în colegiul 9 din Bucureşti. În aceste pagini Vlad Mixich îmi pare a fi un Voltaire care-l urmează pe Friedrich der Grosse din dormitor pana pe câmpul de luptă.  Despre Bani şi afaceri în al patrulea interviu cu Mihai Ghyka, în al cincelea cu Mircea Dinescu, iar în al şaselea încearcă să descopere secretul succesului hambalistei Cristina Neagu.  Despre voinţă, credinţă şi religiozitate în al şaptelea articol unde  Puric este prezentat de la primii ani ai copilăriei sale şi până azi la  actorul Dan Puric.Ultimele trei articole sunt dedicate  echipei de la Institutul de Medicină Cantacuzino, lui Raed Arafat (revenit acum în actualitatea presei) şi Monicăi Macovei.

                În esenţă Mixich a căutat să observe ce anume i-a propulsat pe aceşti oamnei în locurile în care se află azi. Însă, jurnalistul nu caută circumstanţe, ocazii, şi alte momente prielnice personajelor sale ci doar ce anume din interiorul lor  i-a ajudat şi le-a călăuzit drumul. Probabil Mixich a căzut pradă etichetelor. Înţelegând că celebritatea personajelor sale nu este dobândită numai prin spectacolul estetic cât şi  altceva, el a vrut să vadă în acel ‘’altceva’’  calităţi, valori,  virtuţi pe care nu le poate găsi şi la alţi oameni. Acest lucru l-a căutat, pe acesta la primit…  Personajele sale au valorificat frumos şansa de a avea în faţă un jurnalist tânăr, fără experienţă dar fanatic. Fanitic, nu asemenea celor zece, nu, ei nici nu pot fi numiţi astfel, asemenea celor ce cred într-o lumea nevăzută pe care speră să o vadă într-o bună zi.

                Vlad Mixich a scris o carte despre cum nu trebuie să se facă jurnalism, oriunde în lume, dar cu atât mai mult în România unde etichetele, ambalajul, spectacolul se comercializează cel mai bine.

Emilian Dranca

(07.12.2013)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s