Uniunea Eurasiatică şi Uniunea Europeană sau despre reactualizarea trecutului recent

285114_360721540680435_1145942681_n

Uniunea Eurasiatică şi Uniunea Europeană

   sau despre reactualizarea trecutului recent

 

                                                Emilian Dranca

 

Rusia nu a importat doar comunismul din Europa de vest, nu s-a convins de eşecul importării unor tehnci industriale imposibil de adaptat la realităţile sale sociale şi economice, acum vrea să importe şi o structură politică occidentală şi să o suprapună peste realităţile celor două continente Europa şi Asia. De altfel, Rusia nu se află la prima încercare politică de acest fel. BRICS reprezintă un alt proiect la care Rusia lucrează alături de Brazilia, India, China şi Africa de Sud pentru a concura cu puterile occidentale. Va reuşi ultima inititiva a Moscovei, Uniunea Eurasiatică, să concureze şi poate chiar să substituie Uniunea Europeană ?

La această întrebare pot fi oferite doar răspunsuri ipotetice, dar fiecare dintre aceste ipoteze se bazează pe un bogat trecut istoric de natură politică, economică şi culturală precum şi pe realitatea actuală din această sferă de influenţă a Rusiei. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte normele juridice care reglementează raporturile de putere dintre indivizi şi stat precum şi dintre stat şi stat, discuţia poate fi adusă din trecut până în prezent şi cu posibile proiecţii în viitor în ceea ce priveşte evoluţia geopolitică a acestui spaţiu.

În primul rând, din punct de vedere al istoriei recente, putem observa că Rusia a încercat să-şi impună voinţa în detrimentul vecinilor săi (spre exemplu, un caz recent, trimiterea trupelor militare în Gerorgia în 2006). În comparaţie cu Rusia, modelul european este total diferit,  statele Uniunii Europee au negociat ani de zile tratatele şi viitoarele relaţii politico-economice dintre ele. Din punct de vedere politic, statele pe care Rusia doreşte să le includă în uniune nu dispun de infrastructură instituţională democratică asemenea statelor europene care formează Uniunea Europeană. Astfel, se pune problema dacă aceste state ar putea susţine în mod eficient un proiect politic de aceste dimensiuni. Din punct de vedere economic, Ukraina, Belarus, Moldova, Kazastan, Ubekisan, Tadjikistan prezintă atât diferenţe cât şi asemănări între ele, care le plasează la acelaşi nivel de dezvoltare, însă împreună cu Rusia, se crează mai multe deosebiri decât asemănări iar astfel Moscova se poate impune ca lider. De asemenea în ceea ce priveşte tehnică şi bugetul militar, Rusia domină în mod covârşitor statele sale vecinie cu care vrea să formeze această uniune. Este dificil să discuţi pe picior de egalitate cu un partener care are un buget alocat domeniului militar dublu decât cel al unui stat naţional.  În domeniul  cultural, există o serie de deosebiri care determină desfăşurarea în condiţii dificile a relaţiilor sociale cât şi a relaţiilor diplomatice dintre state precum Armenia, Giorgia, pe de o parte şi Azerbaidjan şi Turkmenistan pe de altă parte.

Poate reuşi această Uniune Eurasiatică în aceste condiţii ? Cu atât situaţia sa devine mai dificilă cu cât pe viitor se prefigurează o posibilă piaţă de schimb între S.U.A. şi Uniunea Europeană. De asemenea dacă luăm în considerare şi aderarea Canadei la această piaţă, fapt discutat deja la nivelul instituţiilor cu putere legislativă din Uniunea Europeană, misiunea Rusiei devine şi mai dificilă. Aşadar, ceea ce Rusia doreşte  a fi, în aparenţă,  o nouă uniune de tipul Uniunii Europene,  dar de dimensiuni mult mai mare, se dovedeşte a fi în realitate un alt URSS. Ea nu va reuşi în condiţiile actuale pe care Moscova doreşte să le impună. Poate ar fi mult mai util dacă ar colabora cu occidentul decât să susţină sub alte forme  competiţia perpetuă dintre ceea ce a fost cândva U.R.S.S. şi S.U.A.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s